HoverboardLounge
Vergelijk alle hoverboards:

Mag je de openbare weg al op met een hoverboard?

Steeds vaker krijgen wij de vraag: mogen hoverboards al de openbare weg op of is dit nog steeds verboden? Helaas mag je nog altijd niet de openbare weg op met een hoverboard. Jammer, want voor veel mensen maakt dit het verschil tussen wel of geen hoverboard aanschaffen. Als je er niet mee naar je werk of school kunt is dat een gemiste kans. Dit maakt het apparaat een stuk minder aantrekkelijk.

In de praktijk word je niet vaak beboet wanneer je met een hoverboard rijdt in het openbaar. De “openbare weg” is niet alleen de straat, maar ook de stoep en het fietspad. Ook in een stationshal – zoals de jongens in onderstaande video proberen – wordt gezien als de “openbare ruimte”. Ook hier mag je officieel dus niet met je hoverboard rijden.

Vergelijk alle hoverboards:

Hoverboard verboden?

Het is dus niet verboden om een hoverboard te hebben, maar wel om ermee de openbare weg op te gaan. Dat houdt in dat je er thuis mee mag rijden, en ook op een schoolplein. Althans, als de school in kwestie geen regels heeft over hoverboards. Het fietspad, de stoep en de straat zijn helaas verboden. Wel mag je op een privé-terrein eindeloos hoverboarden. Ken jij bijvoorbeeld een bedrijventerrein met een grote parkeerplaats? Dan kun je daar – in overleg met de eigenaar – best in het weekend gebruik van maken. Niemand heeft dan last van je en je kunt geen schade aanrichten aan andermans voertuigen. Zie ook deze pagina op website van Rijksoverheid.

In de praktijk echter, merken wij vaak dat we prima met onze hoverboard kunnen rijden op de openbare weg. Je neemt echter wel het risico dat je beboet wordt of zelfs dat je hoverboard in beslag wordt genomen. Wij hebben dit in de praktijk nog nooit meegemaakt, maar we hebben wel van anderen gehoord dat ze boetes hebben gekregen. Deze boetes kunnen flink oplopen, waardoor de boete bijna duurder wordt dan het apparaat zelf.

Boete van 180 euro én hoverboard kwijt?

Boete envelop
Liever geen boete? Ga dan niet de openbare weg op met je hoverboard!

Volgens sommige bronnen bedraagt de boete voor het (op de openbare weg) rijden met een hoverboard maar liefst 180 euro. Voor dat bedrag kun je al bijna een nieuwe hoverboard kopen! Agenten hebben daarnaast instructies gehad om hoverboards ook in beslag te nemen. Het kan dus best een dure grap zijn als je 180 euro moet betalen én je je hoverboard kwijt bent. Wij raden iedereen dan ook aan om niet met een hoverboard de openbare weg op te gaan.

Niet verzekerd

Zelfs als de politie je geen boete geeft, kan een hoverboard nog steeds problemen opleveren. Zo kan het zomaar zijn dat je per ongeluk iemands auto beschadigt. Je bent dan niet verzekerd voor schade die je aan anderen aanricht. Dit soort (WA-)verzekeringen zijn voor automobilisten verplicht. Omdat een hoverboard op de openbare weg verboden is, kun je je dus ook niet verzekeren voor dit soort schadegevallen. Als je dus een deuk in iemand zijn nieuwe BMW rijdt, kan het een hele dure grap worden. Een leuk dagje op je hoverboard kan dan eindigen met een rekening van een paar duizend euro. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten!

Zicht op nieuwe wetgeving?

Als je ziet hoe veel mensen op een hoverboard rijden, is het eigenlijk raar dat de regels niet worden aangepast voor deze mensen. Zij beheersen het apparaat zo goed dat het vrijwel geen gevaar vormt voor andere weggebruikers, of in ieder geval niet meer gevaar dan een fietser. De oprichter van het Nederlandse bedrijf Oxboard, Ernie Hiemstra, zet zich al jaren in voor regelgeving op het gebied van hoverboards. Lees ook eens: Oxboard mogelijk op openbare weg. Tot die nieuwe regelgeving er is, is het af te raden om met je hoverboard de openbare weg op te gaan.

Segways wel toegestaan

Volgens veel hoverboard-liefhebbers is het raar dat segways wél de openbare weg op mogen en hoverboards niet. Vanuit de overheid wordt er geredeneerd dat segways een “stuur” hebben. Echter, het gedeelte van een segway dat je met je handen vasthoudt dient niet als stuur, maar puur als houvast! Sturen doe je op een segway met je lichaam, net als op een hoverboard. Eigenlijk is het verschil dus heel klein, maar toch mogen segways wél de openbare weg op en hoverboards niet.

segways wel toegestaan
Segways zijn wél toegestaan, omdat ze een “stuur” hebben.

Typegoedkeuring

Hoverboards hebben geen “typegoedkeuring”. Dit is een goedkeuring die de meeste (gemotoriseerde) voertuigen nodig hebben om de openbare weg op te mogen. Voor hoverboards is deze goedkeuring er (nog) niet, met als resultaat dat je er niet de openbare weg mee op kunt. Segways, scooters, brommers en andere voertuigen hebben deze goedkeuring wel. Dankzij deze goedkeuring kun je er niet alleen de openbare weg mee op, maar kun je ook een (verplichte) WA-verzekering afsluiten voor deze voertuigen. Zo ben je goed verzekerd voor eventuele schade die je aan anderen of hun eigendommen aanricht.

Onze hoop is dan ook dat hoverboards snel goedgekeurd worden voor de openbare weg. Zeker de betrouwbare modellen zoals die van Oxboard, Swheels en andere Nederlandse bedrijven zijn inmiddels op een niveau dat ze – wat ons betreft – klaar zijn voor deelname aan het verkeer. Daarnaast is er een opkomende markt voor elektrische steps waarvan de meeste soorten ook nog niet binnen de wetgeving vallen.

Redactie

1 comment

  • Ik vind het echt onzin.Ik wou er een aanschaffen maar ik mag dan alleen bij ons op de stoep.Maar mag het dan wel in een parkje ofzo?

Hoverboard kopen

Off-road Hoverboards + LED
Vanaf: €149,95

Hoverboards bij Bol.com!DEALS BEKIJKEN